Foreldre,  Personlig,  TANKER,  USA

Corona..

Et annerledes innlegg denne gangen.

Hvor skal jeg begynne. Dette er helt uvirkelig. Jeg bor i et land med så mye makt og så lite vett..

Å være norsk i USA pleier å være ganske godt. Men ikke når det kommer til pandemier. Vi har fulgt med på nyhetene verden over, spesielt de nyhetene som kommer fra Norge. Alle tiltakene som har kommet, blir vi fortalt at kommer for seint. Å se på dette fra en annen verdensdel med enda flere mennesker, enda dårligere helsereform og enda større sjanse for mørketall har vært skremmende.

Det som gjorde meg mest provosert var mangelen på tiltak fra øverste hold. Hvordan presidenten nedspilte hele epidemien ved å si at han hadde det under kontroll. Dette var jo ikke noe annet enn en «tøff forkjølelse». Det skulle flere eksperter, leger, og et lokalsykehus han selv hadde kjennskap til for å få han til å endre kurs. Han måtte bli berørt personlig. Eller er dette bare en del av en valgkampstrategi?

Vi isolerte oss tidlig. Da skolene ble stengt her, tok vi lillebror ut av VPK også. Folk lo av oss og forstod ikke hvorfor vi tenkte slik. «Barn blir jo ikke berørt av dette..» Daycare er fortsatt åpent, noe jeg kan forstå da blant annet helsepersonell trenger barnepass. Men samtidig forstår jeg det ikke. For selv om bemanningen er flinke til å hindre smitte, kan ikke barn være like bevisst hele tiden. Og hvorfor skal voksnes avgjørelse sette de og deres familiemedlemmer i fare for å få viruset? I tillegg blir noen av de som tar barna ut av fasilitetene belastet med det samme månedsbeløpet hver måned. Nekter de å betale vil de miste skoleplassen til barnet. Det at hele samfunnet her er laget slik at barna skal jobbe seg frem til egenlaget suksess, gjør jo at foreldrene ikke tør å si opp plassen. Tenk om de ikke kommer inn på skolen de ønsker senere i livet? Da vil alt være forgjeves.

Det er også slik at dette viruset ikke merkes av alle. Og de som får symptomer har kanskje ikke råd til å teste seg. Terskelen for å teste seg startet i tillegg høyt – du måtte ha 3 tydelige symptomer og rekvisisjon fra legen din for å komme til testområdet. Men mange har ikke helseforsikring, og selv en legetime blir for dyrt. Terskelen for å teste seg har gradvis blitt lavere, men det koster fortsatt for mye for enkelte å teste seg..

Støtten til Presidenten har vært til å gråte av. De som ikke liker han liker han enda mindre nå, og de som elsker han har en unnskyldning som skal forsvare alt han har gjort feil. Dette viruset deler USA enda mer. Politikk og fakta blandes, de sosiale forskjellene kommer tydeligere frem og det er mildt sagt skremmende å se på fra sidelinjen. At skolene stenger, gjør blant annet at barn ikke får mat da skolematen var det eneste måltidet de skulle fått den dagen. Foreldrene mister jobben hvis de sier at de må være hjemme med barna, derfor lar de barna være alene en hel dag eller sender barna for å være sammen med andre familier – noe som motvirker hele verdensdugnaden.

I Norge synger de fra balkonger, klapper på verandaen og har vippsinnsamling for å støtte de som skal trenge det. I USA har de flere skyteepisoder og drap enn vanlig, mistillit til autoriteter og elendige økomiske utsikter. Ja, vi går på «bjørnejakt» i nabolaget når vi på dugnad har satt bamser i vinduene, og vi skriver oppmuntrende slagord i fargerike kritt tegninger på fortauet. Men forskjellene i samfunnet er så store, og jeg skulle ønske jeg kunne si at det er deilig å være Norsk i USA. Men det er ikke det i dag. Vi kan ikke gjøre annet enn å isolere oss.

En ting er sikkert, må jeg se på en pressekonferanse til hvor Potus forteller hvor flinke alle som jobber for han har vært, så spyr jeg. Kunne han bare fortalt kort om hva slags endringer han tenker å gjøre, hva utfallet av det kan bli og gi ekte håp? Lagt seg flat og sagt at han har tatt feil? Han har reagert for seint. Han må stenge landet – også Florida der mesteparten av velgerne hans er! Jeg orker ikke se på en fasade av overflatisk skryt. Jeg blir rett og slett kvalm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *